
PADMA-DAG
JE LICHAAM ALS KOMPAS
-
Wil je ruimte maken voor jezelf om te vertragen, te voelen en contact te maken met wat er is?
-
Wil je meer balans ervaren tussen je denken en je voelen?
-
Wil je je adem en zelfhelende vermogen verder ontdekken?
-
Wil je meer contact met je lichaam, spanning en emoties opmerken en deze stap voor stap leren loslaten en uitdrukken?
INHOUD
We hebben vaak al vroeg geleerd om bepaalde gevoelens te blokkeren, te onderdrukken of te ontkennen.
Dit mechanisme is vaak nodig om ons staande te houden in onze thuis- of werksituatie. We durven vaak het risico niet (meer) nemen om onze echte gevoelens te voelen en te tonen.
Dit leidt tot leven op automatische piloot, volgens oude patronen die ons tegen pijn beschermen en ons tegelijk belemmeren en speelsheid en vreugde uitdoven.
W. Reich stelde vast dat, als we emoties en de energie die daaraan verbonden is niet kunnen uiten, deze energie wordt vastgehouden in ons lichaam.
Hij beschreef 7 spanningsriemen in ons lichaam. Dit zijn gebieden waar spanning vastgehouden wordt als gevolg van het niet uitdrukken van verdriet, kwaadheid, frustratie, angst….
Hierdoor lopen we letterlijk 'vast', niet alleen fysiek maar ook in onze gedachten én onze emoties.
We verliezen de vrijheid om ons échte leven te leiden, lief te hebben, keuzes te maken en richting kiezen.
Door diep verbonden te ademen, krijgt je lichaam terug contact met zijn eigen wijsheid. De plekken in je lichaam waar energie en spanning vastzitten, worden voelbaar.
Tegelijk wordt je lichaam uitgedaagd om deze spanning en energie terug los te maken door beweging, expressie, trillingen. Dan dicht bij jezelf blijven en alle sensaties en emoties toelaten, maakt je vrijer en laat de energie in je lichaam terug stromen.
Ons werk bevat ook elementen uit de bio-energetica en lichaamsgerichte benaderingen van trauma (somatic experiencing, polyvagaaltheorie),
CONCREET
De basis van een Padma-dag zijn de 6 elementen van Biodynamisch ademwerk en traumarelease: adem, beweging, aanraking, geluid, expressie, en meditatie.
Er is eerst ruimte om rustig aan te komen, je eigen plekje te vinden. De meditaties die we gebruiken verbinden je met je lichaamsgewaarzijn, met wat er hier en nu voelbaar is in je lichaam.
Elke Padma-dag nemen we een bepaald element en spanningsriem van ons lichaam eruit waarrond de oefeningen opgebouwd worden. Dit is afhankelijk van de thema's die leven in de groep. We doen lichaamsgerichte oefeningen die deze thema's en spanningsgebieden in ons lichaam verkennen.
Daarna leiden we een eerste ademsessie is. Je ervaart dan hoe je de energie / spanning kan opbouwen in je lichaam en terug kan afbouwen. We leren je pendelen tussen een bepaalde mate van gemak en ongemak, rust en onrust. Je veerkracht verhogen is leren bewegen van het ene naar het andere, zonder vast te komen zitten in een van de twee.
Na een lichte maaltijd en wat tijd buiten, starten we terug met een lichaamsgerichte meditatie en oefeningen. Daarna gaan we de tweede ademsessie in, waarin we je verder begeleiden in het rustig opbouwen van de energie in je lichaam en helpen we je om vastgehouden spanning los te laten en uit te drukken.
Daarna is er voldoende tijd om al je ervaringen te integreren.
PRAKTISCH
De data en alle nodige praktische info van onze Padma-dagen, vind je in hier.
We organiseren ook Padma-dagen specifiek voor coaches en hulpverleners.

FELT SENSE
Eugene Gendlin was een filosoof en psycholoog die de term 'Felt Sense' in ons taalgebruik bracht. Hij beschrijft de term als volgt:
"Een felt sense is geen mentale ervaring, maar een fysieke. Een lichaamsgewaarzijn van een situatie, een persoon of gebeurtenis. Het is een innerlijk aura dat alles omvat wat je weet en voelt over een onderwerp op een bepaald moment. Het omvat het en communiceert het in één keer in plaats van detail per detail. Je kan het beschouwen als een smaak als je wil, of als een muzikaal akkoord dat een grote impact op je maakt, een groot rond onduidelijk gevoel.
Een felt sense toont zich niet in de vorm van gedachten, woorden of andere aparte eenheden, maar als een uniek (hoewel dikwijls raadselachtig en complex) lichaamsgewaarzijn." (1981, 32-33).
"Een felt sense is gewoonlijk niet gewoon daar. Het moet zich vormen. Je moet weten hoe je het zich kan laten vormen door aanwezig te zijn in je lichaam. Wanneer het opkomt, is het eerst vaag en onduidelijk. Maar door bepaalde stappen te nemen kan het in focus komen en veranderen.
Een felt sense is het lichaam zijn gewaarzijn van een specifieke situatie. Het is een lichaamsgewaarzijn met betekenis." (1981,10)