top of page

vr 09 sep

|

Antwerpen

Ademreis - 5 voormiddagen

Wil je graag meer écht contact met je lichaam, emoties en energie? Wil je anders leren omgaan met fysieke en emotionele spanning? Dit ervaringsgericht traject laat je voelen hoe emoties en ervaringen zich vastgezet hebben in je lichaam.

Registratie is afgesloten
Andere evenementen bekijken
Ademreis - 5 voormiddagen
Ademreis - 5 voormiddagen

Praktische info

09 sep 2022, 09:30 – 12:30

Antwerpen, Zegelstraat 13, 2140 Antwerpen, België

Inhoud

We bieden met deze workshopreeks een ademreis aan doorheen alle spanningsgebieden in je lichaam, waarbij we stap voor stap werken met de spanningen rond de ogen en het hoofd, de keel, de hartstreek, de buik en het bekken. Zo kan je de energie in je lichaam weer voelen stromen, meer in contact zijn met je gevoel, bewuster keuzes maken die bij jou passen, grenzen aangeven & je krachtiger en vrijer voelen.

IN DEZE WORKSHOP FOCUSSEN WE OP HET SPANNINGSGEBIED RONDOM DE OGEN.

Dit omvat onze schedel, voorhoofd, ogen, wangen, oren en schedelbasis.

Zien en gezien worden... Horen en gehoord worden...

Ons oogsegment is een venster waardoor de wereld bij ons binnenkomt. Het is een heel belangrijk kanaal om in contact te kunnen gaan, informatie op te nemen en ons open te stellen. Tegelijk komt er via onze ogen en oren vaak ook beangstigende en bedreigende energie binnen, dingen die we niet willen zien of horen. We filteren dat wat er op ons afkomt om ons te beschermen tegen pijn, we houden de angst daarvoor vast door de spieren in dit segment gespannen te houden. Tegelijk is het ook een deur waardoor onze emoties zichtbaar worden voor anderen. We tonen door onze ogen verschillende gevoelens en anderen blokkeren we. De emoties die niet uitgedrukt mogen worden, zetten zich vast als spanning rond onze ogen.

Onze vaardigheid om intuïtief waar te nemen linkt ook aan dit segment. Is dat wat we zien en horen door onze zintuigen ook dat wat we intuïtief waarnemen? Als kind worden we hier vaak in misleid, omdat we iets aanvoelen en in wat we zien en horen daar geen bevestiging voor krijgen (we voelen dat mama van streek is, maar ze doet gewoon en zegt dat er niets is). Ons eigen aanvoelen wordt dan onbetrouwbaar en we komen telkens verder af te staan van ons eigen innerlijke weten/waarheid. Bovendien zet er zich telkens wat spanning vast wanneer wat we zien niet klopt met wat we intuitief waarnemen.

Heb je vaak hoofdpijn? Heb je moeite met mensen in de ogen te kijken en contact te maken? Sta je angstig in het leven? 

Tijdens deze workshop gaan we via ons lichaam deze thema's en dit segment van ons lichaam verkennen d.m.v. aanraking, beweging, expressie, adem, meditatie en geluid.

Wat mag je verwachten?

We verwelkomen je graag iets voor 09:30, waar we je kort introduceren in het werk. In het eerste deel van de workshop doen we een aantal oefeningen gericht op het spanningsgebied van die dag: spanning  op - en ontladen als voorbereiding voor het ademwerk. In het tweede deel van de workshop gaan we dan samen een ademsessie in waarin de techniek van BBTRS centraal staat (Biodynamic Breathwork and Trauma Release).

We maken gebruik van diep verbonden ademhaling, muziek en meditatie, beweging,  aanraking en emotionele expressie. Deze combinatie helpt je om dichter bij de wijsheid van je lichaam te komen.

Het resultaat van dit werk:

  • je hebt meer verbinding met je lichaam en je felt sense
  • je kan beter in het moment aanwezig zijn, genieten, ontspannen
  • je ervaart meer vrijheid in bewegen en voelen
  • je leert opgebouwde, diepe kernspanning in je lichaam op te merken, in beweging te brengen en los te laten
  • je veerkracht wordt groter doordat je emoties meer durft toelaten en erin kan bewegen
  • je durft je grenzen aan te geven en jezelf te zijn in verbinding met anderen

Achtergrond info

We hebben vaak al vroeg geleerd om bepaalde gevoelens te blokkeren, te onderdrukken of te ontkennen. Dit mechanisme is vaak nodig om ons staande te houden in onze thuis- of werksituatie. We durven vaak het risico niet (meer) nemen om onze echte gevoelens te voelen en te tonen. Dit leidt tot leven op automatische piloot, volgens oude patronen die ons tegen pijn beschermen, maar ons tegelijk belemmeren en onze speelsheid en vreugde uitdoven.

W. Reich stelde vast dat, als we emoties en de energie die daaraan verbonden is niet kunnen uiten, deze energie wordt vastgehouden in ons lichaam. Hij beschreef 7 spanningsriemen in ons lichaam, gebieden waar spanning vastgehouden wordt als gevolg van het niet uitdrukken van verdriet, kwaadheid, frustratie, angst…. Hierdoor lopen we letterlijk 'vast', niet alleen fysiek maar ook in onze gedachten én onze emoties. We verliezen de vrijheid om ons échte leven te leiden, lief te hebben, keuzes te maken en richting kiezen.

Tijdens deze serie van 5 workshops biodynamisch ademwerk, richten we ons op het loslaten van deze spanningsriemen van boven naar beneden. We werken stap voor stap met de spanningen rond ogen en hoofd, keel, hartstreek, buik en bekken. Energie wil in beweging blijven en volgt de weg van de minste weerstand. Hoe meer blokkades we van boven naar beneden vrij kunnen maken, hoe meer de levensenergie doorheen heel het lichaam terug naar boven kan stromen en uitgedrukt kan worden.

Door diep verbonden te ademen, krijgt je lichaam terug contact met zijn eigen wijsheid. De plekken in je lichaam waar energie en spanning vastzitten, worden voelbaar. Tegelijk wordt je lichaam uitgedaagd om deze spanning en energie terug los te maken door beweging, expressie, trillingen. Dan dicht bij jezelf blijven en alle sensaties en emoties toelaten, maakt je vrijer en laat de energie in je lichaam terug stromen. We laten je de basisbegrippen van ademwerk en traumarelease ervaren en ondersteunen je in dit proces, op jouw tempo, in een veilig kader.

Het voordeel van ademwerk in groep is dat je mee gedragen wordt door de groep, je kan verbinden met anderen en je mee kan gaan in de aanmoediging en energie van de groep.

Locatie

zolder - 't Werkhuys

Zegelstraat 13 Borgerhout

Kostprijs

Volledige reeks: 300 euro. Schrijf je in voor 1 augustus: 280 euro (voor factuur, contacteer ons even)

Aparte workshop: 65 euro (boekbaar vanaf 15 augustus, we geven eerst voorrang aan de mensen die de volledige reeks willen volgen)

Data

Telkens op een vrijdagvoormiddag van 9u30 tot 12u30. We vragen je op tijd aanwezig te zijn zodat we stipt kunnen starten. 9 en 23 september, 7 en 21 oktober, 4 november

Begeleiding

We werken met 1 begeleider per 4 à 5 deelnemers, om een voldoende veilige bedding te kunnen bieden. We zijn alle 3 gecertificeerde BBTRS practitioners die een stevige basis aan ervaring hebben in psychotherapie, coaching, lichaams- en ademwerk, zowel individueel als in groep.

Deel dit evenement

bottom of page