top of page

Ademwerk als hybride ruimte

Deze tekst gaat dieper in op het werk dat we doen als begeleiders van adem - en lichaamswerk.


Je kwam misschien ooit al in aanraking met ons werk, of je kwam al op een andere workshop waar je facilitatoren bezig zag. Misschien heb je nog nooit deelgenomen aan zo’n workshop.


Daarom licht ik graag wat meer toe over wat we doen als begeleiders van zo’n workshops en sessies. We lijken in eerste instantie vooral instructies en begeleiding te geven, maar onder de oppervlakte zorgen we nog voor iets veel belangrijker.


Iets wat bekend staat als ‘De ruimte houden’.

Een ruimte houden is niet hetzelfde als een huisdier houden. Als ik heel eerlijk ben, vind ik trouwens de term erg slecht gekozen. Maar het is de term die in het werkveld als norm gehanteerd wordt.


Er zijn verschillende soorten van ruimtes in het persoonlijke ontwikkelingswerk:

 • Ruimtes voor ‘Radicaal ontwaken’

 • Ruimtes voor ‘Evolutionair ontwaken’


En die verschillen maken nu net de kern van wat we doen als begeleiders.


Waarom gebruiken we de term ‘ontwaken’?


Misschien ruikt de term ‘ontwaken’ wel heel erg naar ‘patchouli’ en spiritualisme voor jou, maar wij houden nu eenmaal van een erg praktisch spiritualisme. Voor ons gaat ontwaken gewoon over leren kennen van je échte zelf. Persoonlijke ontwikkeling. De weg naar binnen vinden. Wakker worden van de patronen en dynamieken die je weerhouden voluit in je leven te staan.


Hoe ver je daarin wil gaan, is een hoogst persoonlijke keuze voor eenieder van ons. En er is geen ranking over wat dan al dan niet beter is. We kennen zelf trouwens ook tal van mensen die verloren gelopen zijn in het blijvend zoeken naar meer ‘ontwaken’, het is dus niet noodzakelijk ‘beter’ voor je leven. Maar soms voel je de roep om transformatie en kan je er niet omheen. Je wil anders gaan leven.


Radicaal ontwaken


Radicaal ontwaken is wat er gebeurd wanneer je een ‘meester’ tegenkomt wiens enige doel is om je te laten ontwaken of wanneer je een plots inzicht van complete verlichting krijgt. ‘The power of now’ (Eckhard Tolle) is een mooi voorbeeld, maar meer tot de verbeelding sprekend is het voorbeeld van de verlichte meester die zijn leerling uit het raam gooit, zodat die net voor hij de grond raakt en sterft, verlicht raakt. Doel bereikt. Ten alle koste.


Radicaal ontwaken gaat voorbij aan veiligheid en het nu waar je bent. Radicaal is radicaal. Plots en onbehouwen.


Je zal ons niet vinden in radicale ruimtes.


Evolutionair ontwaken


Ook hier is nog een extra onderscheid te maken, namelijk:

 • Therapeutische ruimtes

 • Transformationele ruimtes

 • Hybride ruimtes


Therapeutische ruimtes zijn ruimtes waar een begeleider/therapeut instaat voor de veiligheid en de begeleiding van het proces. Het is zijn uiteindelijke verantwoordelijkheid. Dit is belangrijk omdat de client niet (meer) weet hoe hij/zij veiligheid voor zichzelf kan creëeren. Meestal kennen we deze als ‘praatruimtes’. De afgelopen jaren zijn er steeds meer krachtige mogelijkheden om ook dieper in het lichaam te duiken (bijvoorbeeld Somatic Experiencing). De focus van deze ruimtes zijn genezing.


Transformationele ruimtes zijn ruimtes waar de focus ligt op transformatie. Er is een heel spectrum van intensiteit van de beleving in deze ruimtes. Wat cruciaal is, is dat er om deel te nemen aan deze ruimtes er een bepaald niveau van persoonlijke ontwikkeling nodig is. Een begin van de vaardigheid om jezelf te reguleren en te navigeren doorheen verschillende ervaringen. Een transformationele ruimte (veel meer dan in een therapeutische ruimte) is een ruimte van eigen-verantwoordelijkheid.


Hybride ruimtes zijn ruimtes waarin tools en modellen van therapeutisch werk naar voren worden gebracht waar en wanneer nodig, en afbakening en begeleiding worden gegeven om transformationele ervaringen op te doen. Waar voldoende tijd wordt voorzien voor integratie van de piekmomenten en de nieuwe ontgonnen gebieden in jezelf. De verantwoordelijkheid voor het proces, de veiligheid en de ruimte is van de begeleiders en de deelnemers samen.


Ademwerk is een hybride ruimte


Binnen ademwerk zijn er 2 belangrijke zaken die we doen om deze hybride ruimte te ‘houden’:

 • Het speelveld afbakenen

 • Aanwezig zijn


Het lijken 2 voor de hand liggende zaken te zijn, maar om het helemaal helder te krijgen licht ik ze kort even toe.


Het speelveld afbakenen


Recent hoorde ik een heel mooie metafoor als het gaat over het afbakenen van het speelveld. De metafoor ging over een school (ik denk dat het een lagere school geweest moet zijn in de HOPI cultuur). Het schoolbestuur had besloten om de school op te waarderen met een omheining. De school en de speelplaats waren tot op dat punt gewoon onafgebakende ruimtes. De kinderen van de school speelden meestal in een kluitje bij elkaar in de buurt van het schoolgebouw. Er was een soort van magnetische ruimte waar ze steeds onbewust terug naar getrokken werden.

Na de bouw van de omheining merkte de school dat het speelgedrag (of tenminste de plek waar de kinderen speelden) veranderde. De kinderen speelden nu over een veel grotere oppervlakte.

Oppervlakte die er voorheen ook was trouwens. Oppervlakte die ook van de school was voorheen. Dat was niet nieuw. Maar de omheining bracht een gevoel van veiligheid om iets verder weg te stappen van het gekende schoolgebouw. Om nieuwe oorden op te zoeken en te onderzoeken.


De metafoor lijkt me helder genoeg om over te dragen op workshops in transformationele ruimtes (zoals wij ze willen aanbieden). Een kader is belangrijk. Daar zorgen wij voor.


Aanwezig zijn


Deze lijkt zo voor de hand liggend dat het absurd is. Maar er is een diepere betekenis aan deze vaardigheid van ‘aanwezig zijn’. Met aanwezig zijn bedoelen we hier aanwezig zijn in het hier en nu. Het punt houden voor het leven (en de liefde daarvoor) dat zich wil tonen en ontplooien.

Dit wil zeggen dat we:

 • oordeel-loos aanwezig zijn bij dat wat zich aandient binnen het kader dat we scheppen

 • ons bewustzijn richten op wat er zich afspeelt binnen ons en onderscheid maken tussen wat van ons is en wat van de ander is

 • ons richten op het dienen van de processen van de anderen

 • ons openstellen voor écht luisteren (los van assumpties en in connectie met ons lichaam)

 • onze aandacht en energie richten op het hier en nu van wat er in de ruimte zich wil tonen


We brengen in de hybride ruimte dan ook waar nodig onze therapeutische, coachende en begeleidingsvaardigheden in om ieder zijn unieke proces zo goed mogelijk te ondersteunen. En tegelijk creëren we ruimte voor iedereen om beetje voor beetje uit zijn comfortzone te komen. Ieder zijn eigen verantwoordelijkheid op te laten nemen over zijn/haar eigen proces en transformatie.


Wil je meer weten over onze begeleidingen, aarzel dan niet om ons te contacteren!

60 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page