top of page

Het ritme van expansie en contractie: Lessen van de natuur

Door het werk dat we doen, slagen we er steeds beter in om af en toe een stap terug te nemen, te vertragen en met verwondering te kijken naar de wereld rondom ons. En wat we elke keer weer opmerken is dat er een ritme is in alles om ons heen, het ritme van expansie en contractie. Het is een indrukwekkende symfonie gecomponeerd door de natuur zelf. Het is eb en vloed, het openen en sluiten van een bloem, de in- en uitademing, de hartslag van het universum. Net zoals alles om ons heen op dit ritme danst, doen onze eigen levens dat ook. En net in dit delicate evenwicht ligt de essentie van persoonlijke groei.


Je persoonlijke reis, je ontwikkelingswerk als mens kan je beschouwen als een container - een heiligdom waar je jezelf onderdompelt in de transformerende praktijken zoals adem- en lichaamswerk. Binnen deze container leer je wat expansie betekent, hoe je de grenzen van je comfortzone veilig op kan rekken en nieuwe lagen van je bewustzijn kan verkennen. Het is een ruimte waar je jezelf toestemming geeft om te groeien en te evolueren, precies zoals de natuur het bedoeld heeft.


Deze expansieve fase van persoonlijke groei is verwant aan het lenteseizoen in de natuur, wanneer nieuwe scheuten uit de grond komen en zich uitstrekken naar de zon. Op jouw reis betekent expansie het loskomen van oude beperkingen, het afwerpen van de lagen van conditionering die je hebben tegengehouden en het omarmen van de oneindige mogelijkheden die voor je liggen. Hier haal je dieper adem en openen er zich nieuwe perspectieven en inzichten en voel je de energie weer stromen.


Wanneer je echter buiten deze container stapt, buiten de bubbel van warme en oordeelloze energie die ontstaat, kan het zijn alsof je de koesterende omhelzing van de natuur verlaat en je in een chaotische stadsjungle waagt - een wereld die oude patronen, oude gewoonten en oude angsten weer bij je kan triggeren. Deze patronen zitten, net als de dikke wortels van oude bomen, diep in ons, verweven in het weefsel van ons zijn. Ze ontstonden tijdens onze kindertijd als een reflex om ons veilig te houden, om ervoor te zorgen dat we liefde en aandacht konden ontvangen. Ze dienden toen een doel, maar nu belemmeren ze vaak onze groei.


Stel je deze patronen voor als de contractiefase van je persoonlijke ontwikkelingsreis. Net zoals de natuur de samentrekking van de winter ervaart, waarbij energie wordt bewaard en het leven zich naar binnen trekt, heb jij ook momenten nodig van zelfbehoud. Deze patronen zijn de manier waarop je lichaam zegt: "Blijf in je comfortzone. Het is hier veilig."


De bedding die we willen bieden binnen Padma, is een bedding voor deze paradox: Hoe kan je stap voor stap de expansieve fase van je ontwikkeling in de buitenwereld brengen, terwijl je oude patronen (die je een gevoel van veiligheid bieden), weerstand bieden tegen het nieuwe gedrag en de nieuwe identiteit die je zichtbaar wil maken. Hoe beweeg je heen en weer in de expansie en contractie om de persoon te worden die je wilt zijn?


Dit is waar de wijsheid van de natuur ons een waardevolle les leert. In de natuur zijn expansie en inkrimping geen tegengestelde krachten; ze vullen elkaar aan. De een kan niet bestaan zonder de ander. Op dezelfde manier evolueert ook jouw persoonlijke ontwikkelingspad als je beide fasen in ere houdt. Expansie stelt je in staat om nieuwe horizonten te verkennen, terwijl samentrekking je de kans biedt om bewuster om te gaan met die patronen die ervoor zorgen dat jij je veilig kan voelen. Het is een dans, een ritme dat groei op een evenwichtige en duurzame manier in stand houdt.


Dus denk aan de wijsheid van de natuur als je door de fases van persoonlijke groei navigeert door middel van adem- en lichaamswerk. Omarm de expansie binnen de container, want daar ontdek je je ware potentieel. En als je naar buiten stapt en de vertrouwde patronen tegenkomt die je ooit veilig hielden, doe dat dan met zachtheid en begrip. Besef dat deze patronen, net als de seizoenen, deel uitmaken van je reis en dat ook zij hun doel hebben.Wil je zelf een bedding vinden om deze fases heen en weer te laten bewegen? Dan bieden we je daar graag ondersteuning in, we raden dan graag een van onze ademreizen aan, waar je gedurende 2 maanden kan bewegen, experimenteren en voelen in deze expansie en contractie. Kijk op onze kalender voor meer info of contacteer ons!

134 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page