top of page
Zoeken

De 6 elementen van biodynamisch ademwerk en traumarelease (BBTRS)


De voorbije weken gingen we in onze nieuwsbrief telkens wat dieper in op een van de elementen van Biodynamisch Ademwerk en traumarelease (BBTRS).

In deze blog verzamelen we graag deze info.


Biodynamisch ademwerk is de basis van het werk dat we doen. Het is een therapeutische benadering die ademwerk als belangrijkste tool gebruikt. Dit gecombineerd met beweging, aanraking, geluid, expressie en meditatie stimuleert het natuurlijk helingsproces van je lichaam, waardoor het chronische spanning kan loslaten en diepe heling op cellulair niveau kan plaatsvinden. Het helpt je lichaam om de onderbroken vecht/vlucht reactie af te maken en verhoogt je veerkracht omdat je capaciteit om bij moeilijke gevoelens aanwezig te blijven groter wordt.


Je zal merken in onze beschrijving van de zes elementen dat ze heel verbonden zijn met elkaar. Toch graag wat uitleg bij elk element:


ADEM


Onze ademhaling is een bron van energie, energie die de brandstof kan geven voor het helend mechanisme van het lichaam. Door de diep verbonden ademhaling wordt je lichaam opgeladen en bepaalde spanningsgordels en emotionele patronen worden geactiveerd. Dit zonder je systeem te overweldigen, in een veilige omgeving van een ademtherapeut of een gedragen groep. Je lichaam vindt op deze manier zijn eigen wijsheid terug en toont je manieren waarop je deze spanningen stap voor stap kan losweken.

Ademwerk helpt je de balans terug herstellen, de flow tussen je sympathisch en parasympathisch zenuwstelstel terug in beweging te krijgen.


GELUID


Het bewust en creatief gebruiken van geluid in de vorm van muziek, live instrumenten, eigen stem, is een geweldige hulpbron tijdens de sessies.

Trauma en stress veroorzaken kleine cellulaire reacties en weefsel diep in ons lichaam trekt samen. Geluidstrillingen werken door op dit cellulair niveau en maken ons weefsel losser.

Ons lichaam bestaat voor 75% uit water en watermoleculen reageren sterk op trillingen. Stel je voor dat de 75% van je lichaam mee kan trillen zoals de druppel in dit filmpje :-)


EXPRESSIE


De bewuste expressie van emoties maakt deel uit van biodynamisch ademwerk, maar is geen doel op zich. Door adem- en lichaamswerk komen er bepaalde sensaties en soms ook diepere emoties aan de oppervlakte: angst, woede, verdriet, hulpeloosheid... Je gaat niet in het verhaal, maar je leert de energie die met deze emoties gepaard gaat, op te sporen en in beweging te brengen. Zo kan je traumatische ervaringen integreren. Stapje voor stapje. Zonder overweldigd te worden door je emoties. Zonder pijnlijke ervaringen te moeten herbeleven. Zonder je zenuwstelsel te overweldigen. Door de pijnlijke emoties te doorleven, komt er ook weer meer ruimte voor vrijheid, authenticiteit, verbinding en liefde: onze wezenlijke natuur.


MEDITATIE


Geen transformatie zonder integratie. Dat is iets wat voorop staat in ons werk.

We delen hier graag een tekst van Osho over meditatie die hier een krachtig perspectief aan geeft:

"Meditation doesn’t lead you to silence; meditation only creates the situation in which the silence happens. And it should be that whenever silence happens, laughter comes into your life. A vital joyous celebration will happen all around you. You will not become sad or depressed; you will not run away from the world. You will be here in this world, but seeing the whole thing as a game, enjoying the whole thing as a beautiful comedy, a fabulously amusing drama, with nothing serious about it. Seriousness is a disease. Laughter is the cure."

Het werk van BBTRS is een krachtige modaliteit die ervoor zorgt dat er in de ademsessie zelf een hele hoop innerlijk werk verzet kan worden. Er kunnen tranen komen, woede kan zich tonen, frustratie en machteloosheid, alles kan aan de orde komen. Maar we richten ons er ten alle tijde op dat het geen gijzelneming wordt. Dat je als deelnemer kan voelen dat emoties bewegen en zich als energie kan verplaatsen.

Wanneer dit kan gebeuren, wanneer je energie en je emoties kunnen stromen, dan kan er een leegte ontstaan. En in die leegte ontstaat, zoals Osho zegt, een levendigheid. Ontdaan van drama kan je kijken naar jezelf, voelen wie je bent en wat je wil.

We horen regelmatig mensen in de laatste fase van het werk lachen, schateren en blij zijn. We hebben het allemaal zelf ook al ervaren. De vreugde die zich toont wanneer emoties mogen bewegen en ons niet in de weg zitten van de schoonheid van het leven te zien.

De meditatie zorgt, zoals we hierboven al aanhaalden voor integratie. Het lachen, vieren en vreugdevol zijn, of gewoon in stilte observeren hoe het voelt om in contact te zijn met je lichaam, zorgt dat het proces dat we samen in gang steken, ook tot een echte transformatie kan leiden.


BEWEGING


Het woord 'emotie' is afgeleid van het Latijnse: 'emotere', wat letterlijk betekent: energie in beweging.

Emoties en gevoelens zijn fysieke sensaties, voelbaar dus in ons lichaam. Het is een energie die vanbinnenuit ontstaat en in ons lichaam beweegt, een energie die in constante beweging is. Begrijpen dat emoties energie zijn, houdt in dat ze vloeiende, bewegende bronnen zijn die bedoeld zijn om te worden gevoeld en losgelaten versus onderdrukt en genegeerd.


Als we dus 'bevriezen' zetten we die energie vast, worden we de emotie en blijft ze ons volledig in beslag nemen. Het is alsof je een bezoeker opsluit in je huis, en die bezoeker begint zich uit verveling overal in te bemoeien en alle ruimte in te nemen. Dit ondermijnt onze veerkracht.

Vanaf het moment dat je emoties als energie gaat beschouwen die vastzit in je lichaam dan weet je wat te doen, niet?

Gooi het eruit, beweeg, dans, tril, ween met heel je lijf, vrij, laat die energie eruit.

Zo voel je steeds meer dat je niet die emoties bent, dat een emotie opkomt en weer weggaat, zoals golven die komen en gaan, als je het niet vasthoudt in je lichaam.


Dit is ook de uitnodiging die je in elke sessie zal krijgen, telkens opnieuw:

"Probeer je fysieke sensaties en emoties zo scherp mogelijk op te merken,

en te voelen hoe je dit kan uitdrukken met je lijf...

Hoe kan je uitdrukken met heel je lijf wat je vanbinnen ervaart?

Welk geluid drukt uit wat je nu vanbinnen voelt?"


AANRAKING


Naast meditatie, ademhaling, beweging, emotionele expressie en geluid werken we bij BBTRS ook met aanraking. En hoewel we in eerste instantie vaak aan fysieke aanraking denken, is dit binnen BBTRS pas de laatste stap van vier. Eerst werken we met de kracht van intentie, die op zich al veel in beweging kan brengen, letterlijk en figuurlijk. Dan kan je stilaan (fysiek) dichterbij komen, waarbij de subtiele energie soms al voelbaar wordt. In een volgende stap breng je je handen zo dichtbij dat je de warmte van het lichaam van de ander kan voelen. Er is nog geen echte fysieke aanraking, maar je zou kunnen spreken van een bijna-aanraking. Als laatste stap maak je -heel bewust- fysiek contact met de ander, mits voldoende veiligheid en altijd met wederzijdse instemming. Het kan dan gaan over het gebruik van drukpunten, zacht en diep lichaamswerk, tapping, losmaken van het bindweefsel of gewoon zacht je handen op een bepaalde plek leggen…


Aanraking kan helpen om blokkades in beweging te brengen en spanning te ontladen. En bovendien helpt het om je lichaamsgewaarzijn te vergroten en uit je hoofd in je lijf te zakken. Van denken naar voelen. Van doen naar zijn. 

Triggert deze uitleg je? De ervaring is moeilijk in woorden helemaal te vatten, dus kom het zelf ervaren!

In de zomer organiseren we 2 losse dagen, zo kan je ons werk leren kennen. Of ken je ademwerk al een beetje of goed? Een ideale dag om je er nog eens in te laten onderdompelen.


In het najaar starten we weer met de ademreizen, een reeks van 5 workshops waarin we langs de verschillende spanningsgebieden van ons lichaam gaan.


Welkom!

Hans, Anneleen en Astrid 

208 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page