top of page
Foto van schrijverHans Hoegaerts

Geen transformatie zonder integratie


Als je dit aan het lezen bent, is de kans groot dat je een zoeker bent. Of zoekende alvast. Je bent op het pad van persoonlijke ontwikkeling gewandeld, gestruikeld, gelopen of geduwd, en daar sta je dan…


Of het nu gaat om het verbeteren van je relatie met anderen, het veranderen van gewoontes of het dieper begrijpen van jezelf... persoonlijke ontwikkeling kan een taai proces zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat het nemen van tijd en ruimte voor integratie binnen deze reis vaak onderschat wordt. En toch is het duurzaam integreren van nieuwe perspectieven, vaardigheden en gedragingen de sleutel tot het maken van betekenisvolle transformaties.



De essentie van integratie

“Mensen overschatten wat ze in een jaar tijd kunnen doen, en onderschatten wat ze in 10 jaar tijd kunnen doen”. Het is een heel terechte uitspraak die ik hoorde bij Derek Sivers. Ik ben er zelf ook al tegenaan gelopen. Je doet het werk, gaat naar de workshops, leest de boeken, praat met de juiste mensen, en toch lijkt er weinig verandering te komen.


Een van de redenen hiervoor is dat we als mens zoveel moeite hebben om over een groter tijdsperspectief te werken. We willen de verandering nu! En liefst gisteren. Een andere reden is dat het creëren van tijd en ruimte voor integratie in onze agenda meestal niet ingecalculeerd was in ons ontwikkelingsplan.


Met integratie bedoelen we het proces van het absorberen en belichamen van nieuwe perspectieven, gewoonten en gedragingen in je bestaande leven. Het gaat dus niet alleen om het verwerven van inzichten, het doorwerken van bepaalde emoties of het uitproberen van nieuwe strategieën; het gaat erom deze veranderingen een naadloos en harmonieus onderdeel te maken van je dagelijkse routine en denkwijze.


Zonder integratie kan persoonlijke ontwikkeling een reeks onsamenhangende pogingen worden met beperkte langetermijneffecten. Je ‘zelfhulpboekenplank’ kraakt, je bent de ene workshop nog niet uit of je rent de andere alweer in, je voelt je alleen nog veilig onder gelijkgestemden en je bankrekening heeft overal pijn. Het zijn mogelijk kenmerken die erop wijzen dat je een aantal cruciale stappen aan het overslaan bent om die transformatie die je echt wil, te doen slagen.


4 perspectieven voor integratie

Er zijn grosso modo 4 invalshoeken in je reis waar je écht tijd en ruimte voor te creëren hebt. Dit wil zeggen dat je voor aanvang van de workshop, het boek of het proces dit ook zo goed mogelijk inplant en meeneemt.

  1. Integratie van zelfbewustzijn: De meeste persoonlijke ontwikkelingsprocessen raken je waarden, overtuigingen en zelfidentiteit. Integratie hiervan betekent het actief toepassen van dit nieuwe zelfbewustzijn in je leven. Bijvoorbeeld, als je voelt dat rechtvaardigheid een grote driver in je leven is, kun je activiteiten opnemen waar deze waarde centraal staat.

  2. Integratie van vaardigheidsontwikkeling: Laten we zeggen dat je hebt besloten om beter te leren ademen. Integratie houdt in dat je deze vaardigheid een natuurlijk onderdeel maakt van je dagelijkse leven. Je kunt dit integreren door regelmatig te oefenen met verschillende vormen van ademhaling en bewustzijn te creëren doorheen de dag om in te checken met je ademhaling.

  3. Integratie van gewoontevorming: Stel je voor dat je de gewoonte wilt ontwikkelen om meer contact te maken met jezelf. Integratie betekent dat je consequent tijd inplant voor bijvoorbeeld meditatie in je dagelijkse routine en jezelf verantwoordelijk houdt. Het kan inhouden dat je hiervoor specifieke tijdslots reserveert, een ruimte inricht die exclusief hiervoor dient en je voortgang bijhoudt om de gewoonte te versterken.

  4. Integratie van denkwijze: Als je werkt aan het ontwikkelen van een meer positieve mindset, wat inhoudt dat je uitdagingen omarmt en leert van mislukkingen, oefen zoveel mogelijk met deze mindset actief toe te passen. Bijvoorbeeld, wanneer je met een tegenvaller wordt geconfronteerd, bekijk je dit bewust als een kans voor leren en groei, in plaats van als een mislukking die je definieert.


De beren op het pad van integratie

Er zitten uiteraard wel wat wilde dieren op het pad van zelfontwikkeling. We gaan ze voor het gemak 4 beren noemen. Want zo voelt het soms als je ze tegenkomt. Het zijn stuk voor stuk unieke uitdagingen die je sowieso op het pad van verandering kan tegenkomen:

  1. Beer 1 - Weerstand tegen verandering: Ja, je bent in het proces gestapt om iets te veranderen, en toch, wanneer dat moment voor 'anders' zich aandient, voel je de weerstand opkomen. Je wil absoluut je relatie met die ene persoon veranderen, je weet het, je voelt het, tot die persoon voor je staat, en dan bevries je of val je in het oude patroon. Het veranderen van gewoonten of denkpatronen stuit vaak op interne weerstand. Deze weerstand overwinnen vereist zelfcompassie, oefening en ondersteuning van hulpbronnen.

  2. Beer 2 - Overweldiging: De meesten onder ons hebben de diep menselijke gewoonte om pas in te grijpen als het echt pijn doet. En als het dan écht pijn doet, dan moet ineens alles anders. Schoon schip, weg met al die slechte relaties, gewoontes en verslavingen. Als je besluit om te veel veranderingen in je gewoonten tegelijk aan te brengen, kan dit overweldigend zijn. Bijvoorbeeld, uit die slechte relatie stappen, stoppen met roken, beter bewegen, een nieuwe verhouding met je ouders én je dieet volledig om te gooien, kan te veel van het goede zijn. Het is essentieel om één verandering tegelijk te prioriteren en andere veranderingen geleidelijk te integreren.

  3. Beer 3 - Momentum behouden: Stel je voor dat je werkt aan het verbeteren van het beschermen van je eigen grenzen. Dan is het belangrijk om te begrijpen dat continuïteit cruciaal is. Dit wil zeggen dat je de beweging in gang blijft houden, wat er ook gebeurt. Het kan namelijk erg moeilijk zijn om je toewijding aan je doelen op lange termijn te behouden, vooral als je aanvankelijke tegenvallers of obstakels tegenkomt (en die ga je toch tegenkomen). Het stellen van kleine mijlpalen en het vieren van je vooruitgang kan helpen om momentum te behouden. Blijf vooral in beweging.

  4. Beer 4 - Balans vinden in integratie: We zeggen het elke keer weer wanneer we ons werk voorstellen aan nieuwe deelnemers: “Don’t start making life changing decisions yet”. Het vinden van een balans tussen integratie en het behouden van elementen van je leven die je al goed dienen, kan een uitdaging zijn. Langs de ene kant kan het verleidelijk zijn om - in de energie van je nieuw ontdekte perspectieven en bewustzijn - alles om te gooien, tabula rasa! Langs de andere kant kan het dan weer erg taai zijn om het nieuwe toe te passen buiten de veilige context van de workshop en de groep waarin je werkt. Het vinden van balans bij het integreren van de verandering is ook een oefening in beweging, het kan dit tijd en moeite vergen,en het kan aanvoelen alsof je op een slappe koord wandelt. Weet hier ook dat dat normaal is, en je ook een slappe koord makkelijker overwint door in beweging te blijven dan door stil te blijven staan.


Een humane definitie van discipline

“Ik moet vanaf nu…”, “Ik moet meer…”, “Ik moet stoppen met…”. We horen het elke keer weer met een zacht hart als we een van de deelnemers horen worstelen met zijn of haar routines voor integratie. Het raakt ons elke keer weer omdat we het zo goed kennen. De zelfkastijding omwille van het niet snel, goed of vaardig genoeg integreren van het werk.


Discipline is het woord dat daar dikwijls om de hoek komt kijken. En we horen ook de hardheid van het begrip wanneer we de deelnemers hun definitie ervan vragen.

“Mezelf opleggen om elke keer weer te doen wat ik moet doen”, is de rode draad in de bloemlezing van reacties die we krijgen. Zelfs als we naar eerder formele definities kijken, wordt ons bloed wat kouder: “discipline is een regime van strenge gedragsregels; = tucht”.


Daarom dat we graag een humaner perspectief van discipline teruggeven als het gaat over persoonlijke ontwikkeling:

“Discipline is je herinneren wat je echt graag wil”.


Je bent met een goeie reden op het pad van ontwikkeling gestapt. Herinner jezelf elke keer weer aan wat je echt wil, waarom je kiest om het werk te doen, plak het op je spiegel, schrijf het op de muren, plak post-its op plekken waar je verleiding voelt om te hervallen. Herinner jezelf aan wat je echt graag wil, en routine bouwen in je integratie wordt een zachter en duurzamer proces.


Persoonlijke ontwikkeling is een diep persoonlijke en lonende reis, maar het succes ervan hangt vaak af van de effectieve integratie van nieuwe inzichten, gewoonten en gedragingen. Door het belang van integratie in je inspanningen om zelfverbetering te erkennen en een nieuwe definitie van discipline te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je persoonlijke ontwikkeling een betekenisvolle en blijvende ervaring wordt.

137 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page